top of page

De Renovatiegolf: Hoe ondersteunt België zijn burgers bij het renoveren?

HERST BV

Het is geen geheim dat een van de charmes van Europese steden hun historische gebouwen zijn. Echter, als het gaat om energie-efficiëntie, schieten veel van deze prachtige oude gebouwen tekort. De meeste van hen zijn namelijk gebouwd in een tijd waarin isolatie en energiebesparing geen prioriteit hadden, en er slechts beperkte opties beschikbaar waren. Dit zorgt ervoor dat Europa nu voor een enorme uitdaging staat: hoe kan het zijn verouderde gebouwen aanpassen aan de moderne energienormen?

Europese gebouwen

 

Op dit moment ligt het renovatietempo van gebouwen in Europa op slechts 1% per jaar. Gezien de ambitieuze klimaatdoelen van de Europese Unie is dit veel te laag. Om dit aan te pakken, heeft de EU de Renovatiegolfstrategie gelanceerd, die erop gericht is om het renovatietempo op het hele continent te versnellen. Het doel is niet alleen om de energie-efficiëntie te verbeteren, maar ook om de uitstoot te verminderen, energierekeningen te verlagen en de levenskwaliteit van burgers te verbeteren.

 

Wat is de Renovatiegolf?

De Renovatiegolf is een belangrijke pijler van de Europese Green Deal, gericht op de energie-efficiëntie van gebouwen. Het doel is om het jaarlijkse renovatietempo in Europa te verdubbelen en ervoor te zorgen dat deze renovaties leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en groenere, veerkrachtigere gebouwen. Tegen 2030 zou dit initiatief de energie-efficiëntie van 35 miljoen gebouwen kunnen verbeteren en 160.000 groene banen kunnen creëren.

 

Hoe zit het met België?

België ontsnapt niet aan het lage renovatietempo in Europa en de impact ervan op het energieverbruik. De Belgische overheid heeft echter verschillende initiatieven geïntroduceerd om renovaties te stimuleren en woningen energie-efficiënter te maken. Zowel Vlaanderen als Brussel hebben specifieke programma's om huiseigenaren te ondersteunen.

 

Vlaanderen:

Mijn VerbouwPremie en andere subsidies

Vlaanderen biedt een breed scala aan financiële ondersteuning via de Mijn VerbouwPremie en andere subsidies. Deze regelingen zijn beschikbaar voor eigenaars van zowel huizen als appartementen en dekken verschillende renovatieprojecten, waaronder:

  • Structurele verbeteringen

  • Isolatie (muren, daken, vloeren)

  • Dakreparaties

  • Vervanging van ramen

  • Hernieuwbare energie-installaties (zonnepanelen, warmtepompen, enz.)

Het subsidiebedrag hangt af van uw inkomen en het soort werk dat wordt uitgevoerd. Dit initiatief heeft tot doel energiebesparende renovaties betaalbaarder en toegankelijker te maken. Voor meer details, bezoek: Mijn VerbouwPremie.

 

Brussel:

Renolution-programma

In Brussel biedt het Renolution-programma huiseigenaren subsidies voor renovaties of energiebesparende maatregelen. Het programma biedt 45 verschillende soorten subsidies, elk afgestemd op specifieke soorten werk, gebouwcategorieën en inkomens van aanvragers. Houd er echter rekening mee dat het budget voor deze subsidies in 2024 al is uitgeput. Huiseigenaren kunnen vanaf januari 2025 opnieuw aanvragen indienen. Voor meer informatie, bezoek: Renolution-programma.

 

Waarom nu renoveren?

Naast de directe financiële ondersteuning zijn de langetermijnvoordelen van renovatie aanzienlijk:

  • Energiebesparing: Goede isolatie, efficiënte ramen en hernieuwbare energiesystemen kunnen uw energierekeningen drastisch verlagen.

  • Hogere vastgoedwaarde: Een goed gerenoveerd huis verhoogt niet alleen uw wooncomfort, maar ook de marktwaarde van uw woning.

  • Verbeterde levenskwaliteit: Een comfortabeler, energie-efficiënt huis vertaalt zich in een gezondere en aangenamere leefomgeving.


Dus als u in Vlaanderen of Brussel woont, verken dan deze opties en mis niet de kans om geld te besparen terwijl u uw huis verbetert. Met overheidssteun is het nu betaalbaarder om uw woning te renoveren—en uiteindelijk is het een investering in zowel uw huis als de planeet.

コメント


bottom of page